Doa Rabitah  

Posted by: ~princess Islam~ in
Ditujukan buat :
Sahabat sekelas 1 PISMP PA 1&2
Sahabat-sahabat seperjuangan Badan Kebajikan Surau & Gen 1 Alghazali
Sahabat Usrah Qiyadi
Adik-adik usrah
Sahabat2 seperjuangan di SMKA Melor dahulu
Adik-beradikku
Semua teman seperjuangan dan seaqidah

TAAT DAN WALA' DALAM RUANG LINGKUP HARAKAH ISLAMIYYAH  

Posted by: ~princess Islam~ in


TAAT

Taat bermaksud mematuhi segala arahan dan melaksanakannya dalam apa keadaan sekalipun samada susah atau senang bersesuaian dengan kehendak ataupun tidak. Firman Allah swt yang bermaskud : " Sesungguhnya jawapan orang-orang mukmin, bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasulNya agar rasul menghukum (mengadili) di antara mereka ialah ucapan, "kami mendengar, dan kami patuh", dan mereka itulah orang-orang yang beruntung."~surah an-Nur ayat 51~

Namun, perlu diingat ketaatan dan kepatuhan itu hanyalah kepada perkara-perkara kebajikan yang tidak melanggar syara' dan bukan ketaatan membuat tuli tanpa pengetahuan dan usul periksa.

WALA'

Apa pula yang dimaksudkan dengan wala'? Wala' bererti penjaga, pemimpin, pelindung dan penyerahan. Wala; ini terkandung di dalam 3 unsur iaitu ; kasih sayang, tolong-menolong, dan persefahaman. Dalam organisasi Islam, konsep wala' bermaksud kesetiaan seorang Muslim kepada saudara seagamanya samada sebagai seorang ketua, pimpinan, imam atau kawan. Secara ringkasnya, wala' dan taat dalam ruang lingkup harakah Islamiyyah ialah kepatuhan dan ketaatan kepada pimpinan dlm saf perjuangan Islam.

HUKUM MEMBERI WALA' DAN KETAATAN

~WAJIB ~
Firman Allah dalam surah an-Nisa yang bermaksud ,“Wahai orang-orang yang beriman! Taatilah Allah, taatilah Rasul dan pemimpin (yang bertaqwa) di kalangan kamu. Maka sekiranya kamu berselisih di dalam sesuatu perkara, maka kembalilah kepada Allah dan Rasul” (Surah an-Nisa: 59)

Apabila kita perhatikan ayat di atas, perkataan "athi'u" iaitu kepatuhan hanyalah diletakkan di hadapan Allah dan Rasul. Namun, kepada pemimpin tidak pula diletak "athi'u" kerana tidak pasti pemimpin itu menurut perintah Allah atau tidak. Ini bermakna ketaatan yang mutlak dan total hanyalah kepada Allah dan RasulNya. Ketaatan kepada pemimpin hanyalah kepada pemimpin yang bertaqwa dan menyuruh melakukan kebaikan sahaja. Tidak harus bagi seseorang muslim memberi ketaatan kepada pemimpin yang membawa mereka ke jalan yang dimurkai Allah.

Sabda Rasulullah saw :

“Sesiapa yang mentaatiku, sesungguhnya dia telah mentaati Allah, dan sesiapa yang menderhakaiku, sesungguhnya dia telah mendurhakai Allah. Sesiapa yang taat kepada ketuanya sesungguhnya dia telah mentaatiku, dan sesiapa yang derhaka kepada ketuanya, sesungguhnya dia telah mendurhakaiku” (H.R. Bukhari, Muslim, Ibnu Majah)

Sabdanya lagi:

“Dengarlah dan taatlah, sekalipun kamu diperintahkan oleh seorang budak Habsyah yang rambutnya seperti anggur kering”

Dalam sabda Rasulullah ini, bahawa ketaatan tidak mengira paras rupa dan wajah seseorang, wajib taat terhadap kepimpinannya sekiranya ia menyuruh ke arah kebaikan. Allah tidak memandang kepada paras rupa, tetapi orang yang paling bertaqwa di antara manusia. Lihatlah Bilal bin Rabah, sahabat Rasulullah yang berasal dari Habsyah, diangkat darjatnya kerana Islam dan ketaqwaannya di sisi Allah.

Dalam sabdanya yang lain :

" Engkau dengarlah dan taatilah pemimpin(mu) walaupun punggungmu dipukul dan hartamu dirampas. Maka dengarlah dan taatilah! (HR Muslim)

al-Imam Fakhrur Razi memberi ketegasan di dalam hal ketaatan ini dengan meletakkan keputusan syura secara ijma’ adalah satu sumber dalil. Keputusan ini menjadi kewajipan kepada manusia untuk mentaati secara jazam. Martabat ini lahir disebabkan ijma’ ummah itu bukan keputusan yang ma’sum. Hak ketaatan yang asahaja. Sungguhpun begitu kewajipan untuk meletakkan kepatuhan kepada ketua atau pimpinan seterusnya memberi wala’ adalah diputuskan sebagai kewajipan dalam agama.

~HARAM ~

Dalam hal ini jelas sebab-sebab mengapa Islam mengharamkan penganutnya memberi wala’ kepada pemimpinnya. Rasulullah saw sendiri telah menggariskan batas-batas ketaatan kepada para pemimpin. Sabda Rasulullah saw:

“Tiada ketaatan untuk makhluk dalam perkara maksiat (derhaka) kepada pencipta (Allah)”

KESIMPULAN :

Kesimpulan yang dapat dibuat ialah ketaatan yang mutlak hanya kepada Allah dan RasulNya. Adapun terhadap pemimpin yang derhaka kepada Allah tidak diharuskan kepada orang beriman memberi wala’ dan ketaatan bahkan Islam mewajibkan umatnya supaya menentang kemungkaran dan kezaliman.

BEBERAPA MASALAH DISEKITAR WALA’ DAN PENYELESAIAN

Permasalahan memberi wala’ ini sering berlaku disebabkan beberapa faktor, antaranya ialah:

1. Tidak meletakkan wala’ yang mutlak kepada Allah.

2. Tidak memahami konsep berjemaah

3. Tidak menghayati waqi’ semasa

4. Tidak mempunyai pendidikan Islam

5. Tidak ada unsur tawadhu’ ketika berjemaah

6. Tidak ada perasaan cintakan kepimpinan.

LANGKAH-LANGKAH PENYELESAIAN

Secara dasarnya masalah yang timbul sekitar wala’ dan ketaatan di dalam Harakah Islamiyyah ini dapat dibendung melalui:

1. Mengemaskinikan kembali organisasi saf

2. Membuat pengisian pentarbiyyahan kepada anggota.

3. Mengemaskinikan lagi tanzim dalaman.

4. Membuat tindakan dan perancangan melalui keputusan syura

5. Meluaskan medan perjuangan keperingkat global.

6. Memperbanyakkan kerja-kerja kebajikan am.

Permasalahan wala’ dan ketaatan ini sekaligus memberi tamparan hebat kepada pendokong-pndokong Islam tetapi ia merupakan satu pentarbiyyahan dalaman yang tidak sekali-kali melemahkan semangat perjuangan bahkan meningkatkan lagi prestasi perjuangan.

KESIMPULAN

Wala’ dan ketaatan di dalam ruang lingkup Harakah Islamiyyah ini merupakan suatu tuntutan utama walaupun ia mempunyai permasalahan-permasalahan yang tertentu. Permasalahan ini menjadi bahan pentarbiyyahan jika sekiranya pendokong Islam itu benar-benar yakin kepada Allah. Allah akan sentiasa bersama orang-orang yang menolong agamaNya. Firman Allah swt yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman. Sesungguhnya jika kamu menolong agama Allah, nescaya Allah akan menolong kamu dan memperkukuhkan kedudukanmu”(Muhammad : 7)

* Sumber : beberapa artikel di internet

Kita adalah pemimpin..Selamat berjuang, sahabat-sahabatku..
*Gambar sekadar hiasan..=)

* sebenarnya, tajuk ini merupakan tajuk untuk pembentanganku di usrah qiyadi..ditulis semula untuk dikongsi bersama..

Wajah Suci itu..  

Posted by: ~princess Islam~ in

Assalamu'alaikum wbt..

Alhamdulillah,,aku baru sahaja pulang dari menghadiri satu Forum Remaja yang mana tajuknya : Kemelut Jiwa Remaja yang mana bertempat di Auditorium Perpustakaan Awam Seberang Perai. Forum yang berlangsung dari pukul 9 pagi hinggalah jam 12 tengahari yang diulas oleh 3 panelis yang hebat2 telah membuka mata mereka yang hadir (walaupun aku terlelap seketika..hee). Kebanyakan yang hadir adalah daripada pelajar2 sekolah. Agak sesuailah kerana memang forum ini ditujukan kepada golongan remaja yang akan meningkat dewasa. Bagiku, forum2 seumpama ini wajar diteruskan bagi mengulas isu2 semasa memandangkan terlalu banyak cabaran remaja darsawarsa ini. Pada hari ini, seperti yang kita lihat, statistik pembuangan bayi meningkat dari hari ke hari. Beginilah jadinya sekiranya hidup tidak berlandaskan apa yang disyariatkan oleh Allah swt. Hidup dengan tiada tujuan dan matlamat, hanya untuk meraih nafsu semata-mata. Agak dangkal fikiran mereka. Mereka lalai dan larut di dalam dunia yang hanya permainan semata-mata. Mereka lupa dengan apa yang difirmankan Allah di dalam al-Quran:

“Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah- megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.” (QS. Al-Hadid: 57)

Tatkala kehidupan dunia diukur dengan ukuran duniawi dan timbangan duniawi, tampaklah pada mata dan rasa sebagai sesuatu yang besar dan mencengangkan. Namun, tatkala diukur dengan timbangan alam nyata dan ditimbang dengan timbangan akhirat, tampak sebagai sesuatu yang hina dan tidak bererti.

Hasil daripada itu, larangan Allah diabaikan. Sang lelaki bijak dengan taktiknya, manakala sang perempuan terus cair dengan pujukan sang lelaki. Ya Allah, mengapa semurah itu sang perempuan meletakkan maruah dirinya? Jauhkan aku dari semua itu..Islam datang menaikkan taraf dan harga diri wanita, namun mereka sendiri yang tidak menghargainya. Hasilnya, berlakulah perkara yang dikeji Allah dan RasulNya iaitu perbuatan zina. Adakah semudah itu? Dalam dunia sekarang pun berlaku seumpama ini, bagaimana pula di hari-hari mendatang??Bagaimana harus aku menghadapi hari2 mendatang?Bayi yang suci dan tidak berdosa dibuang merata2 seolah-olah mereka tidak layak untuk hidup. Kadang-kadang menitis air mataku melihatkan bayi yang tidak berdosa dibunuh oleh tangan ibunya sendiri. Begitulah sekiranya hidup tidak berlandaskan agama. Semua menjadi rosak, kacau-bilau, dan hancur.

Ayuh sahabat2 ku, perkemaskan ilmu di dada, mantapkan jiwa rohani kita, jaga hubungan dengan Pencipta, jaga dirimu sebaik2-baiknya, kerna kita adalah sebaik2 kejadian. Mengapa pula kita ingin meletakkan diri kita sebagai seburuk2 kejadian??!

Renungan dari firman Allah swt di dalam surah at-Tin ayat 4-5 yang bermaksud :

" Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan kelengkapan sesuai dengan keadaannya). Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah.
Thank You Allah!!  

Posted by: ~princess Islam~ inTHANK YOU ALLAH

Album : Thank You Allah
Munsyid : Maher Zain


I was so far from YOU
Yet to me we're always so close
I wanted to last in the dark
I closed my eyes to all the signs
YOU put on my way
I walked everyday
Further and further away from YOU
Allah YOU brought me home
I thank YOU with every breath I take

Alhamdulillah x2
All praises to Allah x2
Alhamdulillah x2
All praises to Allah x2

I never thought about
All the things YOU have given to me
I never thanked YOUR warns
I was too proud to see the truth
And prostrate to YOU
Until I took the first steps
And that's why YOU open the doors for me
Now Allah I realize what I was missing
By being far from YOU

Alhamdulillah x2
All praises to Allah x2
Alhamdulillah x2
All praises to Allah x2
Allah

Allah I wana thank YOU
I wana thank YOU for all the things that YOU've done
YOU've done for me through all my years
I've been lost
YOU guided me from all the ways that were wrong
Indeed YOU give me hope
Allah I wana thank YOU
I wana thank YOU
I wana thank YOU for all the things that YOU've done
YOUve done for me through all my years
I've been lost
YOU guided me from all the ways that were wrong
I wana thank YOU for bringing me home

Alhamdulillah x2
All praises to Allah x2
Alhamdulillah x2
All praises to Allah x2

Alhamdulillah x8

Walau Siapa Dirimu, Jangan Dilupakan Tugas Ini  

Posted by: ~princess Islam~ in

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Di celah-celah kesibukan manusia mencari pulangan harta dan gaji untuk menunaikan tanggungjawabnya sebagai suami, bapa, anak dan sebagainya. Ingatan berterusan diperlukan agar kita semua tidak mengabaikan usaha untuk mencari bekalan untuk kehidupan hakiki.

Jika kita ingin dianggap ‘manusia' dan bukan seperti ‘binatang ternak' di sisi Allah. Ingin mendapat kedudukan istimewa umat Muhammad di akhirat kelak, peruntukanlah masa secukupnya untuk melakar peta perjuangan yang patut ditempohi. Jangan sesekali kita lupa pula untuk melakarkan tahap-tahap bagi mencapainya, juga dugaan dan cabaran yang bakal mendatang.

Dari senarai panjang tugas dan objektif kehidupan kita di atas muka bumi ini, Ibn Mas'ud r.a mengingatkan sesiapa yang meluapakan sebagai ‘bangkai hidup'. Ia tidak lain dan tidak bukan,

"Al-Amr bil Maʿruf wa al-nahyu ʿAn al-Mungkar"

Iaitu : menyeru dan mengajak manusia lain kepada kebaikan dan melarang mereka dari melakukan kemungkaran.

DIRI TIDAK SEMPURNA

Walau diri masih tidak sempurna dan tidak akan sempurna kerana dosa yang pasti kita lakukan, tugas itu tidak sama sekali terangkat dari senarai kewajiban kita. Malah di waktu kita melakukan kesalahan yang sama.

Memang benar amat besar kemurkaan Allah taʿala terhadap sesiapa yang menyeru kebaikan yang dia sendiri tidak lakukannya. Pun begitu, kemurkaan Allah lebih besar kepada mereka yang melakukan kebaikan dan terus melupakan seruan kepadanya. Ia adalah dosa berganda.

Justeru itu, Allah tala sendiri mengutuk sikap Yahudi yang mana mereka TIDAK SALING MENCEGAH KEMUNGKARAN yang dilakukan oleh sesama mereka. Lihatlah firman Allah berkenaan celaan ini pada surah Al-Maidah :

كَانُوا لاَ يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَفْعَلُونَ

Ertnya : kerana mereka (Yahudi) itu mereka tidak saling mencegah kemungkaran yang dilakukan oleh mereka, amat buruklah apa yang mereka kerjakan. ( Al-Maidah : 79)

Dari Ibn Mas'ud r.a :

لما وقعت بنو إسرائيل في المعاصي نهتهم علماؤهم فلم ينتهوا فجالسوهم في مجالسهم وواكلوهم وشاربوهم فضرب الله قلوب بعضهم ببعض ولعنهم على لسان داود وعيسى ابن مريم

Ertinya : Apabila sahaja Bani Israel melakukan maksiat, para ilmuan mereka menegahnya, namun apabila tegahan tidak diendahkan, para ilmuan itu duduk bersama mereka di dalam majlis mereka, makan dan minum bersama mereka ( seolah-olah redha), maka kerana itu, Allah membiarkan hati-hati sama di antara satu sama lain ( kotor dan keji), dan dilaknat mereka itu dari lisan Nabi daud dan ‘Isa. ( Riwayat Ahmad)

Nabi menyebut :

والذي نفسي بيده لتأمرن بالمعروف ولتنهون عن المنكر أو ليوشكن الله عز وجل أن يبعث عليكم عذابا من عنده ثم تدعونه فلا يستجاب لكم

Ertinya : Demi Allah yang nyawaku ditangannya, mestilah bagimu menyeru kepda kebaikan dan melarang manusia lain dari kemungkaran, atau sangat hampirlah Allah ʿazza wa jalla menimpakan ke atasmu suatu azab dari sisiNya, sehingga apabila kamu berdoa, tidak lagi diperkenankan (Riwayat At-Tirmizi, Hadis Hasan)

Sekarang tugas kita, menggali ilmu sedalam mungkin sebagai benih untuk membolehkan kita membezakan mana yang mungkar dan mana yang maʿruf. Hanya melalui jalan itu, kita mampu melaksanakan tugas tersebut.

SERIBU ALASAN & ILMU BELUM MENCUKUPI

Jangan sesekali ditipu oleh Syaitan yang sentiasa mengutuk kita sebagai ‘tidak baik', ‘tidak soleh' dan ‘belum cukup ilmu' dan seribu satu macam alasan lagi. Pastikan semua bisikan itu diharungi dengan keazaman dan usaha yang tinggi untuk memadamkannya.

Hakikatnya semua kita belum cukup ilmu, namun Allah mewajibkan kita berusaha untuk menyampaikan apa yang kita faham dariNya dan sunnah rasulNya kepada manusia lain.

Berusahalah mencari kefahaman ilmu dan menyampaikannya seperti kita mencari sesuap makanan untuk diri dan keluarga.

Nabi juga bersabda :

الأنبياء لم يورثوا دينارا ولا درهما، ولكن ورثوا العلم، فمن أخذه أخذ بحظ وافر

Ertinya : Para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham ( wang dan harta), tetapi mewariskan ilmu, seseiapa yang mengambilnya maka dia telah mendapat kebaikan yang melimpah (Riwayat Abu Daud)

JIKA AJAKAN DAN TEGAHAN TIDAK DIIKUTI?

Sesudah ajakan dan larangan dalam bentuk yang sebaik mungkin, namun masih tidak didengari, tatkala itu sedarlah tugas kita hanya menyampai.

Allah menyebut:

إِنْ عَلَيْكَ إِلَّا الْبَلاغُ

Ertinya : Sesungguhnya tiada kewajiban atasmu kecuali menyampaikan (sebaiknya) ( Al-Syura : 48)

Dan juga ingatan Allah taʿala :

وَمَا أَكْثَرُ النَّاسِ وَلَوْ حَرَصْتَ بِمُؤْمِنِينَ

Ertinya : Dan sebahagian besar manusia tidak akan beriman, walaupun kamu sangat menginginkannya ( Yusuf : 103)

Akhir sekali, marilah kita sama-sama merenung teguran Allah ini

أَرَضِيتُمْ بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا مِنَ الْآخِرَةِ فَمَا مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا فِي الْآخِرَةِ إِلَّا قَلِيلٌ

Ertinya : Apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan kehidupan) di akhirat hanyalah sedikit (Surah al-Taubah : 38)

PENUTUP

Tugasan ini boleh dijalankan melalui pelbagai bentuk dan keadah mengikut kesusaian seseorang dan kemampuannya serta kepakarannya. Sama ada melalui parti politik, NGO yang terdiri dari perkumpulan, jamaʿah dan persatuan atau juga secara individu.

Ia boleh dilaksanakan di tempat kerja, sekolah, universiti, surau, kampung, felda, di persekitaran rumah, di ruangan internet, buku, majalah, bulletin, di waktu kursus dan seminar dan banyak lagi. Jangan disempitkankan medium dan ruangnya.http://www.zaharuddin.net/content/view/925/72/

Tamsas 2..  

Posted by: ~princess Islam~

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah,,dengan kudrat yang dikurniakan Allah ta'ala, dapat juga menjenguk blog setelah beberapa hari menyepi..sebenarnya, saya agak keletihan kerana baru sahaja habis mengendalikan Kem TAMSAS Usrah Amilin yang bertempat di Baling dari hari Khamis hinggalah hari Ahad semalam..Jika sebelum ini saya menjadi peserta dalam rehlah usrah pilihan, namun pada kali ini saya berpeluang untuk menjadi salah seorang fasilitator untuk turut sama2 mengendalikan kem tersebut..Ini juga merupakan proses untuk saya metarbiahkan diri ke arah yang lebih baik,,insyaAllah..moga Allah memberikanku kekuatan..

Lata Chelak ~ 2008
Lata Sedim ~ 2009
Kenangan rehlah usrah pilihan masih tersemat di ingatan..

Namun, apa yang pasti saya cukup berpuas hati dengan perjalanan program kem tersebut..Mungkin juga kami usai sahaja menjalankan aktiviti "jungle tracking" semalam menyebabkan kami keletihan hari ini..sama2 meredah hutan untuk ke Lata Gading di tengah2 hutan..Keadaan alam semulajadi yang nyaman dan indah menyebabkan aku bermuhasabah sendirian..hebatnya kekuasaan Allah,subhanallah!!Tambahan pula,,sempat kami berendam di sekitar air terjun di Lata Gading seberapa ketika sebelum meneruskan perjalanan pulang..

Kelima2 slot yang berlangsung moga2 dapat memberi seberapa banyak input untuk dikongsi bersama sahabat2 yang lain..Jutaan tahniah dan terima kasih kepada AJK induk,gen 1 alghazali, dan juga adik2 usrah amilin yang menjayakan program kem tamsas kali ini..Moga kem yang berlangsung selama 4 hari 3 malam ini memberikan kita satu roh atau semangat baru untuk menegakkan Islam di bumi IPG Kampus Tuanku Bainun..Moga2 ilmu dan pengalaman yang kita kutip sepanjang kem ini dapat kita praktikkan dan moga2 usaha kita ini menjadi bekal kita di sana..amin..

Peserta muslimin~mengalunkan nasyid dengan penuh semangat..

Peserta muslimat~semasa aktiviti riadah di sungai..

di Kolam Air Panas Ulu Legong~masa ni dlm kul 3.00 pagi..

Jalan Dakwah..

Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda. Demikian juga kita dan para pendokong dakwah, sama-sama melaluinya berpandukan taufik dari Allah s.w.t. Kita dan mereka melaluinya berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah (persaudaraan).

Rasulullah s.a.w. menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatupadukan hati-hati mereka di atas dasar mahabbah dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman, kekuatan akidah dan kekuatan persatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah yang ideal sebagai model. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya pasti menang walaupun ditentang oleh seluruh penghuni muka bumi ini. Yakinlah wahai sahabat, jika hati kita ikhlas berjuang menegakkan kalimah Allah, Allah sentiasa bersama kita. Jom sama2 mengikuti jejak langkah Rasulullah s.a.w. serta para sahabat. Moga keredhaan Allah sentiasa bersama kita,amin..

Firman Allah swt :
“Serulah ke jalan Tuhanmu dengan berhikmah, Berbicara dengan baik serta komunikasi yang berkesan.” (An-Nahl: 125)


Review buku sat!  

Posted by: ~princess Islam~ inSemalam, semasa ke kedai Gramedia,,sempat mencapai sebuah buku ni..

Tajuk : Sifat solat Nabi s.a.w.
Harga : RM 15.00 (harga saya beli- discount RM8)
Oleh : Muhammad Nashiruddin Al-Bani
Terbitan : Al-Hidayah Publication


SINOPSIS :

Sebagaimana sebda nabi s.a.w. : "Solatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku solat.." Solat yg sempurna adalah asas kepada kesempurnaan tiang agama. Setiap orang Islam yang cukup syaratnya wajib menunaikan solat. Namun ibadah yang ditunaikan itu hendaklah sempurna, tertib aturan dan pelaksanaannya. Walaupun terdapat perbezaan pendapat dari segi pelaksanaan solat, ia bukan halangan untuk kita menunaikan solat. Ini kerana setiap pendapat yang berbeza itu disertakan dalil-dalinya. Perkara yg paling penting bagi semua adalah dengan menjaga rukun solat itu sendiri. Selain itu, sangat penting juga untuk kita berusaha utk mencapai solat yang khusyuk.


CORETAN :

Sebenarnya, agak tertarik dengan kandungan buku ni..mungkin antum smua ada yg sudah memiliki buku ini..Buku ini merupakan cetakan kelima disebabkan permintaan pembaca yang tinggi. Dalam cetakan kelima ini, jumlah buku rujukan mencapai lebih kurang 150 buah kitab. Bagi saya, ia sebuah buku rujukan yang lengkap yang disertai dengan dalil2 yang sahih dari al-Quran, at-tafsir, as-Sunnah, dan juga merujuk kitab2 fiqh, usul fiqh dsb. Nota kaki juga disediakan dengan lengkap menunjukkan dari sumber mana ia diambil. Semoga aku diberi kekuatan untuk menghabiskan buku ini. Bagiku, walaupun secara dasarnya kita sudah dikira menepati rukun2 dalam solat, namun alangkah baiknya sekiranya kita tahu dalilnya dan dari mana sumbernya..juga untuk disampaikan kepada orang lain untuk dijadikan hujah..insyaAllah..
aku : "Sesungguhnya aku amat mengharapkan kesempurnaan solat sebagaimana solat Nabi s.a.w."

April Fool : Antara Barat dan Keparat  

Posted by: ~princess Islam~ inTiap tanggal 1 April, ada saja orang—terutama anak-anak muda—yang merayakan hari tersebut dengan membuat aneka kejutan atau sesuatu keisengan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April atau lebih popular disebut sebagai ‘April Mop’. Namun tahukah Anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentara Salib terhadap Muslim Spanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)


SEJARAH APRIL MOP

Perayaan April Mop yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berawal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Mop atau The April’s Fool Day berawal dari satu episode sejarah Muslim Spanyol di tahun 1487 atau bertepatan dengan 892 H. Sebelum sampai pada tragedi tersebut, ada baiknya menengok sejarah Spanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.


Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol berangsur-angsur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah bisa dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang berupa pegunungan.


Islam telah menerangi Spanyol. Karena sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mempraktekkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Qur’an tapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka selalu berkata tidak untuk musik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.


Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun mereka selalu gagal. Telah beberapa kali dicoba tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Spanyol. Akhirnya mata-mata itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Spanyol, yakni pertama-tama harus melemahkan iman mereka dulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.


Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara gratis ke dalam wilayah Spanyol. Musik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari ketimbang baca Qur’an. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya meniup-niupkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Spanyol jatuh dan bisa dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang idbantai, juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dihabisi dengan sadis.

Satu persatu daerah di Spanyol jatuh, Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Spanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentara-tentara Kristen terus mengejar mereka.


Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara Salib mengetahui bahwa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentara Salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar dari Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Spanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Spanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentara Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.


Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentara Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara Salib menggeledah rumah-rumah yang telah itinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentara Salib itu membakari rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.


Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan hanya bisa terpana ketika tentara Salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa karena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anaknya yang masih kecil-kecil. Sedang tentara Salib itu telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara Salib itu segera membantai dan menghabisi umat Islam Spanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentara Salib terus membunuhi warga sipil yang sama sekali tidak berdaya.


Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristen setiap tanggal 1 April sebagai April Mop (The Aprils Fool Day).


Bagi umat Islam April Mop tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seiman disembelih dan dibantai oleh tentara Salib di Granada, Spanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak pantas jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan ikut merayakan April Mop, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Mop, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan massal ribuan saudara-saudaranya di Granada, Spanyol, beberapa abad silam.


So…apakah anda termasuk orang yang merayakannya?


Petikan : http://abijay.wordpress.com/2008/06/25/sejarah-april-mop/BARAT DAN KEPARAT

Ya, jika ahli politik seperti Ataturk keliru di antara proses modernisasi (modernization) dengan proses pembaratan (westernization), kita pula ramai yang keliru di antara Barat dengan Keparat.

Ramai yang cuba untuk meniru kehidupan Barat berubah menjadi Keparat. Malah kerana ‘yang mengikut’ selalunya lebih teruk dari ‘yang diikut’, kita menjadi lebih Keparat dari Barat. Entah kenapa, benda yang elok-elok dari Barat tidak hendak diikut. Yang busuk-busuk dan keparat itu juga yang didambakan.

Malah yang Kristian pun ramai juga yang keliru antara Kristian dan Barat. Kristian adalah agama yang lahir di Timur, tetapi ada pula yang bertaqlid dengan agama Kristian supaya ‘menjadi Barat’, malah memperalatkan agama Kristian untuk menjustifikasikan perbuatan keparat sesetengah mereka.

Kelemahan jati diri bangsa kita yang mengkeparatkan diri untuk kelihatan Barat, menyebabkan saya hilang upaya untuk mengulas tentang budaya April Fool. Tidak perlulah dibahas-bahaskan sangat latar belakang sejarahnya, mana yang betul, mana yang salah. Huraian tentang sejarah April Fool itu sendiri pun banyak yang fool.

Jelasnya ia fool!

Terungkap pada sabda Nabi SAW:

lubangdhab.jpg

“Kamu akan mengikuti sunnah umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehinggakan jika mereka memasuki lubang biawak (dhab) nescaya kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Adakah mereka itu kaum Yahudi dan Nasrani, wahai Rasulullah? Sabda Baginda SAW: Ya, siapa lagi kalau bukan mereka?” - [Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Petikan : http://saifulislam.com/?p=1675