::.SALAM AIDILFITRI.::  

Posted by: ~princess Islam~ in

Di kesempatan kali ini, saya ingin mendedikasikan ucapan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
Maaf, zahir dan batin..

Khususnya kepada:-

1) Bonda tercinta ; Hjh Fauziah bt Ismail

2) Adik-beradik tersayang ; Kak Long, Kir, Nor, In, Din, Rah, Fah, dan Syir..

3) Seluruh ahli keluarga besar Haji Ismail..

4) Semua sepupu2ku khususnya KAK YA yang sekarang berada di perantauan..

5) Warga IPGM Kampus Tuanku Bainun terutamanya kepada ahli kelas 3PPISMP Pengajian Agama 1 ; Ustazah Amanisah (tutor), Fai, Kak Waniey, Kak Filzah, Amal, Farah Syafiqah, Kak Fiqa, Kak Nini, Kak Og, Kak Bela, Nani, G-ha, Farah Hani, An, Anis, Isa, Bad, Hassan, Emi, Anam, & Afiq..

6) Semua guru dan pensyarah2ku ; Tadika, SKSM, SMKAM, IPGM KTB..

7) Warga Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Melor..terutama kepada guru2, dan bekas kelas 5 Ibnu Sina 2007..

8) Sahabat karib ; Robiey, Mc Shah, Kak Teen, Kak Shah, Pqah, dan Mirah..

9) Semua yang mengenali diriku..

10) Seterusnya para pengunjung blog nie..

Kehadiran kalian dalam hidupku membawa seribu satu makna..Ribuan kemaafan ku pohon seandainya ada khilaf sama ada sengaja atau tidak sengaja..Mintak maaf, ye=)

" Pemergian Ramadhan Ditangisi, Syawal Disambut Penuh Kesyukuran.."

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Berikut merupakan ringkasan amalan yang perlu kita titipkan dalam menyambut Syawal mengikut amalan sunnah..selamat mengamalkannya..

(dipetik dari laman blog Ust Zaharuddin)

RINGKASAN AMALAN DI HARI RAYA

Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri .

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".

2) Menjamah makanan sebelum keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun ;

Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ;

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Disebut dalam sebuah riwayat :

قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله منا ومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) Memakai pakaian terbaik yang ada ;

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.

Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi) ;

Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari)

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.

::.Memburu Lailatul Qadar.::  

Posted by: ~princess Islam~ inDaripada Anas r.a, berkata,"Telah masuk bulan Ramadhan,lalu Rasulullah s.a.w. bersabda, "Sesungguhnya bulan ini telah datang kepada kamu. Dalam bulan ini terdapat satu malam yang lebih baik dari seribu bulan, sesiapa yang terlepas daripadana maka dia telah terlepas daripada segala kebaikan dan tidaklah terlepas daripada kebaikannya kecuali dia benar2 rugi.."
(Hadis Riwayat Ibn Majah)

Daripada hadis di atas, memang tidak dinafikan orang yang 'terlepas' dari malam al-qadar ialah mereka yang rugi..Pada hakikatnya, mereka telah memusnahkan nikmat besar itu dengan tangannya sendiri..Malam yang menjanjikan balasan 1000 bulan, 80 tahun beribadat..Kita sendiri pun tidak yakin dapat hidup selama 80 tahun..Inilah peluang dan kelebihan yang diberikan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w..

Jikalau kita perhatikan, rata2 dalam masyarakat sekarang, meninggal dalam keadaan usia yang muda..Namun, cuma sekelumit yang mampu hidup dalam usia menjangkau 80 tahun..Usia tidak boleh dijangka oleh minda manusia..Semuanya dalam rahsia Allah s.w.t..Itulah umat Nabi Muhammad,usia semakin pendek namun Allah telah memberi bonus yang lumayan yang tidak pernah dirasai oleh umat terdahulu..Terpulang kepada diri kita untuk merebutnya atau membiarkan ia berlalu begitu sahaja..Di kesempatan ini jualah kita berpeluang untuk membersihkan diri kita daripada dosa-dosa yang telah kita lakukan..

Daripada Abu Hurairah r.a.,Rasulullah s.a.w. telah bersanda,"Sesiapa yang berdiri beribadat pada malam Lailatulqadar dengan iman dan ihtisab(berniat untuk mendapatkan ganjaran), akan diampunkan dosanya yang terdahulu..
(HR Bukhari dan Muslim)

Daripada Hazrat Anas r.a. beliau berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda,

"Apabila tiba lailatul qadar, turunlah Jibril bersama satu kumpulan malaikat memohon rahmat ke atas setiap hamba Allah yang sedang berdiri atau duduk mengingati Allah dan apabila tiba hari Raya, iaitu Aidil Fitri, maka Allah akan membangga-banggakan mereka kepada para malaikatNya.

Dia berfirman,"Wahai malaikatKu!Apakah balasan seorang pekerja yang telah menyempurnakan kerjaNya?"

Mereka berkata," Wahai Tuhanku, balasannya ialah disempurnakan ganjarannya."

Allah berkata lagi," Wahai malaikatKu, hamba2Ku lelaki dan perempuan yang telah menyempurnakan perintahKu ke atas mereka, kemudia mereka keluar sambil melaungkan doa, demi kemuliaan dan kehebatanKu, kemurahan dan ketinggianKu, dan demi kedudukanKu pasti Aku menerima doa2 mereka."

Kemudian Allah berfirman," Pulanglah kamu, sesungguhnya Aku telah mengampunkan kamu dan telah Ku tukarkan segala keburukan kamu kepada kebaikan."

Nabi bersabda,"Lalu mereka pun pulang dalam keadaan terampun."

Pesanan untuk diri sendiri dan sahabat-sahabat sekalian..Jangan biarkan kita menjadi manusia yang rugi dek kelalaian kita mensia-siakan nikmat yang Allah beri ini..Ku mendoakan semoga doa yang selalu kita doakan..

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya : Ya Allah! berilah kami kebaikan di dunia dan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka..
~al-Baqarah : 201~

InsyaAllah, akan dimakbulkan Allah..Sesungguhnya, kita mengharapkan pelepasan dari api neraka dan kebaikan di dunia dan akhirat..Juga perbanyakkan juga doa ini, doa yang disebut Rasulullah kepada isterinya,Aishah, ketika ditanya doa apa yang perlu diperkatakan di malam al-qadar..
اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني

"Ya Allah, sesungguhnya Dikaulah Maha Pengampun, dan amat suka memberi ampun, maka berilah daku keampunan.."

Wallahua'lam..


::.Bagaimana Ramadhanmu?.::  

Posted by: ~princess Islam~ in


Salam ramadhan..salam mahabbah..dan salam perjuangan..

Kaifa halukum??kaifa imanukum??semuanya dalam keadaan baik??dan macamana ramadhanmu??adakah kamu meraikannya dengan amal soleh ataupun tidak??Alhamdulillah, begitu banyak nikmat yang Allah kurniakan..Namun, selama kita hidup di atas muka bumi ini, Allah masih selamatkan kita dari kekufuran..masyaAllah!..Hari ini, ana baru berpeluang untuk meng'update' blog yang serba kekurangan ni..Hari ini masuklah hari ke18 kita menyambut Ramadhan..begitu pantas masa berlalu..Tinggal 12 hari sahaja lagi Ramdhan akan meninggalkan kita..Namun, apakah 18 hari yang lalu kita manfaatkan sebaiknya??Begitu besar ganjaran yang Allah sediakan..Namun, ramai dalam kalangan kita masih di takuk yang sama..dalam alam yang dipenuhi karat2 jahiliah..di mana kita??

Sedangkan, bulan rahmat inilah merupakan madrasah untuk kita tarbiah dan bersihkan hati kita..dari kekotoran jahiliah yang sudah lama bersarang dalam lubuk hati kita..selama 11 bulan hati kita ini terdidik oleh syaitan dan nafsu..selama itu jugalah kita tidak pernah serik melakukan dosa..Namun,Allah maha Penyayang kepada hamba-hambaNya..Peluang dihamparkan seluas-luasnya kepada kita untuk kita sucikan balik hati kita..Di bulan penuh barakah ini, marilah sama-sama kita berusaha mengembalikan diri kita yang asal..kembali kepada fitrah sebagaimana kita dilahirkan.. dalam keadaan suci bersih..tanpa sebarang dosa..Pintu rahmat terbuka luas, disediakan kepada mana-mana sahaja hambaNya yang mahu kembali kepadaNya..

Memetik kata2 Ustaz Rizal pada Majlis Nuzul al-Quran pada minggu lepas,
"..di waktu sunyi di sepertiga malam, bangunlah mengadap Allah..Lafazkan kasih kita pada Allah..Lafazkan kata yang tak pernah kita sebut sebelum ini.."Aku cintakanMu,ya Allah..Pernahkah kita sebut lafaz itu??Lafazkan juga kasih kita kepada junjungan besar,Nabi Muhammad saw.."

Aku menyeru diriku dan sahabat-sahabat sekalian,rebutlah peluang yang masih ada ini..Allah telah menjanjikan kita untuk memberi pelepasan dari api neraka bagi mereka yang benar2 memohon..Sungguh, kita sememangnya tidak mampu untuk melawan azab Allah..

JOM REBUT PAHALA!!
Sekadar renungan..Wallahua'lam..