Back To Islamic Healthcare  

Posted by: ~princess Islam~ in


Madu Lebah: Penyembuh Dalam Wahyu

Oleh : Ahmad Zakir Bin Mohd AminSabda Baginda Rasulullah S.A.W:

“Madu adalah penawar kepada setiap penyakit dan Al-Quran adalah penawar kepada penyakit jiwa. Madu dan Al Quran adalah sebaik-baik penawar bagi segala jenis penyakit, maka adanya kedua-dua penawar adalah yang terbaik bagi kamu.”


Keistimewaan Tersendiri Madu

Madu merupakan cecair pekat yang berkhasiat dan mengenyangkan serta mengandungi bahan-bahan penting yang diperlukan oleh badan kita.Madu juga adalah bahan utama dalam pembuatan ubatan melalui penambahan antioksida ‘polyphenoplic’ didalam darah, justeru mengurangkan kesan kerosakan akibat pendedahan kepada radikal bebas semenjak zaman Mesir purba lagi.

Terdapat beberapa perbahasan tentang faedah yang terdapat pada madu yang dijalankan di University of California, Davis. Satu contoh yang boleh diberikan dari kesimpulan perbahasan tersebut adalah seperti berikut :

“Dengan pengambilan madu lebah setiap hari dapat meningkatkan ketahanan badan dari diserang penyakit. Hasilnya kita akan memiliki tubuh badan yang sihat dan jasad yang kuat…”

(All sail Therapeutic Alternative Medicine,University of California, Davis March 2004)

Dalam pada itu, Dr Muhammad Abdul Aziz al-Humairi, Presiden Pejabat kumpulan Asy-Syifa’, Yaman pula berkata,” Sebelum kita bercerita mengenai madu, kita mestilah mengetahui maknanya terlebih dahulu seperti terkandung di dalam Surah an-Nahl ayat 68-69.

Dari dua ayat ini dapat diketahui bahawa madu itu adalah cecair yang mengenyangkan dan merawat melalui perantaraan lebah dengan perintah Allah. Dan inilah yang membezakan madu dengan cecair yang lain.


Riwayat Berkenaan Madu


“Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah Engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan Yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari Segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang Engkau sukai), serta Turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu Yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (dengan itu) akan keluarlah dari Dalam badannya minuman (madu) Yang berlainan warnanya, Yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada Yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang Yang mahu berfikir.” (An-Nahl : 68-69)


Di dalam satu riwayat hadis yang dinukilkan oleh Abu Sa’id Al Khudri r.a, beliau berkata,”Seorang lelaki telah datang bertemu Rasulullah s.a.w untuk mengadu tentang sakit perut.” Rasulullah s.a.w telah bersabda kepada beliau,”Berilah dia meminum madu.” Lalu lelaki itu pun memberikan madu untuk diminum oleh saudaranya itu. Kemudian beliau datang lagi untuk bertemu Rasulullah s.a.w dan berkata,”Aku telah memberikannya minum madu,tetapi perutnya masih sakit.” Rasulullah s.a.w telah bersabda,”Berikanlah ia minum madu.” Kemudian lelaki itu datang lagi dengan pengaduan bahawa penyakit perut saudaranya masih juga belum sembuh. Demikianlah yang dilakukannya sehingga tiga kali. Rasulullah s.a.w masih menyuruhnya meminum madu. Namun demikian lelaki itu tetap juga datang dengan pengaduan yang serupa. Dengan yang demikian,Rasulullah s.a.w telah bersabda.”Allah Maha Besar, perut saudaramu telah berdusta.” (Riwayat Muslim)


Daripada Aisyah r.a katanya, “Madu adalah makanan kesukaan Rasulullah s.a.w.”

Ibnu Abbas r.a berkata, Rasulullah s.a.w telah bersabda, “Penawar itu terdapat tiga perkara. Bekam, meminum madu, dan mencos (membakar) diri dengan besi panas (dengan tujuan membunuh kuman ) dan aku menegah umatku dari melakukan pembakaran badan dengan besi panas (al kay).” (Riwayat Bukhari)


Tradisi Kualiti Turun Temurun


Pengambilan MADU LEBAH secara berterusan banyak memberi manfaat kepada kesihatan serta mampu menghindari dari pelbagai jenis penyakit seperti :-

Kencing manis ; Barah/Kanser ; Mata kelabu ; Letih/ Lesu/ Tenat ; Tenaga Batin/ Seks ; Lendir/ Kahak ; Penyeri Muka ; Awet Muda ; Pendarahan Otak ; Gastrik ; Gagap ; Bersalin senang ; Batuk ; Penyakit Kulit ; Sakit Telinga ; Lemah Jantung ; Jerawat ; Pening ; Pekak ; Lumpuh ; Uban (Berpenyakit) ; Susah Tidur ; Sakit Sendi; Sembelit ; Selsema ; Sakit Puan ; Resdung ; Darah Tinggi; Sakit Kepala; Angin ; Luka ; Keputihan; Bintik-bintik hitam ; Rambut Gugur ; Sakit Pinggang; Melecur ; Haid ; Buasir ; Batuk Kering ; Lupa ; Keracunan Makanan ; Asma/ Lelah Kurang Darah; Alahan/Allergic

Madu juga selalu dihidangkan dalam jamuan-jamuan dan keramaian. Madu dicampur dengan telur dianggap penting untuk kesuburan dan kekuatan fizikal. Oleh itu ia diberikan kepada pengantin-pengantin lelaki dan juga kepada kanak-kanak lelaki yang berkhatan.


Kandungan Madu


Vitamin A > Natrium > Vitamin E > Iodin > Karbon > Magnesium > Vitamin C > Klorin > Zat Besi > Magganasee > Vitamin B lengkap > Kalium > Kalsium Sulfur > Kuprum > SilicaKeistimewaan Madu

• Sebagai makanan pelengkap

• Sebagai penyembuh penyakit

• Sebagai antiseptic

Keistimewaan Gula Madu

• Gula ringkas : mudah hadam

• Tidak mengganggu usus

• Mudah/ cepat diserap oleh sel

• Membekalkan tenaga segera

• Mudah diproses oleh buah pinggang

Peringatan

• Jangan menyimpan madu di dalam peti sejuk untuk mengekalkan kualiti madu

• Simpan madu pada suhu bilik

• Elakkan terkena pancaran matahari

• Jauhkan daripada cas elektrik

Cara Pemakanan

• Dua kali sehari- pagi dan malam

• Makan ketika perut kosong- sebelum makan & sebelum tidur

• Gunakan sudu plastic- untuk mengekalkan kualiti madu

Minumlah Madu Bagi Menarik Kekuatan Baru

Para pengkaji telah mendapati bahawa madu asli amat berguna kepada kesihatan manusia dari segi pembekalan vitamin, pemberian tenaga, penyembuhan, anti penyakit, kecergasan dan tenaga pengingat.

Di samping ianya dapat mewujudkan tenaga baru sesudah keletihan, maka ia juga dengan izin Allah dapat menahankan rasa lapar dan dahaga kira-kira selama dua jam sesudah meminumnya.Bagi memulihkan tenaga kekuatan baru, madu asli hendaklah diminum dua sudu besar secara begitu sahaja tanpa dicampur dengan bahan-bahan lain dan tanpa air kosong.

Bagi orang yang telah berumur 50 tahun ke atas, lebih baik baginya meminum madu sebelum atau selepas bekerja kuat, bersenggama dan sebagainya.

Bagi ahli sukan (atlit) atau pelumba lari, gunakan madu sebelum atau sesudah sesuatu acara atau sewaktu berehat seketika bagi menjaga kejayaan pasukan atau kejuaraan.

Oleh sebab madu itu bahan makanan atau minuman (cairan) ia tetap menjadi minuman sebab manisnya dan ia pula menjadi ubat penyembuh dengan sebab kandungan vitaminnya yang berkhasiat. Oleh kerana itu ia tidaklah berbahaya bila diminum dengan banyak, di mana Rasulullah s.a.w. pernah meminumnya semangkuk di waktu pagi.

Walau bagaimanapun dikatakan berbahaya minum madu secara serentak dengan buah tembikai, sebab ianya boleh membentuk racun yang membawa maut. Jika hendak makan tembikai, makanlah sesudah berlalu masa lima jam sesudah itu.

Kita sebagai manusia harus bersyukur kepada Allah s.w.t. yang sentiasa mewahyukan kepada jutaan lebah agar keluar terbang ke tempat-tempat yang jauh bagi mengumpulkan debu-debu air madu dalam berbagai jenis bunga pokok yang tumbuh di tanah-tanah tinggi dan rendah yang kaya dengan segala khasiat.

Alangkah ruginya kita yang beriman dengan wahyu Allah mengabaikan suatu Firman-Nya ini untuk diamalkan… Sebarkan kepada sesama Muslim. Budayakan Sunnah dalam kehidupan…“Membangun Bersama Islam”

“Produk Halal Tanggungjawab Bersama”

Sungai Petani,Kedah

5.00 p.m/16 Jamadilawal 1432

This entry was posted on 8:09 PM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment