Alhamdulillah..  

Posted by: ~princess Islam~ in

Syukur, Alhamdulillah..kali ni sempat juga aku melakarkan secebis dua kata untuk diabadikan dalam blog kesayangan ni setelah sekian lama menyepi..disebabkan kesibukan yang tidak segan silu menerjahku dari belakang sejak dua menjak ni..hmm,alhamdulillah kerana aku disibukkan dengan program yang bermanfaat, bukan program yang menyesakkan imanku..

Sepanjang bulan Oktober ni, beberapa aktiviti yang telah berlangsung di sini yang kusertai secara langsung, ingin kunyatakan sebagai perkongsian..Antaranya..

1) Aku ditugaskan untuk menghadiri MUTTHQ di IPIS..Suatu pengalaman yang tidak dapat kulupakan sebagai pengalaman pertamaku menyertai musabaqah hafazan..Walaupun tidak mendapat tempat,namun aku tetap bersyukur kerana diberi peluang untuk menyertainya.
2) Kem Bestari Solat sepertimana entryku sebelum nie..Suatu pengalaman baru dan juga sebagai latihan untukku menjadi seorang guru..
3) Aku juga diamanahkan untuk menjadi seorang guru mengaji di sebuah sekolah di Kepala Batas..semalam merupakan hari ke-3 aku bertugas di sana..Pengalaman mengajar memberi seribu satu makna kepadaku untuk menghadapi cabaran di masa hadapan..
4) Mahrojan Lughah Arabiah peringkat zon utara yang berlangsung di IPGM Kampus Tuanku Bainun sendiri..Menarik minatku untuk mendekati dan mendalami bahasa arab..juga memberi semangat kepadaku untuk belajar dan terus belajar..Suasana arab yang merupakan idea ustaz2 menambahkan kemeriahan suasana mahrojan..turut dihadiri I4P dan IPDAuntuk menyertai musabaqah yang dianjurkan..
5) Hari Khamis baru2 ni pula merupakan Majlis Penutup Usrah..Aku sebagai wakil ahli jawatankuasa Biro Usrah dan Dakwah ingin mengucapkan terima kasih kepada semua dalam bekerjasama menjayakan majlis ini..
+pembentangan muqarrar+amali qiraat+dll

Kesemua program2 yang disusun ini sebenarnya banyak mengajarku erti sebuah perjuangan..Perjuangan yang bermula dari langkah pertama..Minggu depan merupakan minggu peperiksaan..Ku harapkan doa kalian mengiringiku untuk meraih kecemerlangan dalam exam..Bukan sahaja setakat exam, tapi kejayaan kita adalah sejauh mana kita dapat mengaplikasi dan mengamalkan ilmu yang kita pelajari,sebenarnya..Namun, kejayaan yang hakiki ialah meraih keredhaan Allah bagi mendapat syurga Allah..bagi seorang daie, sebenarnya tiada istilah berehat dalam melakukan gerak kerja dakwah..begitu teruja aku dengan kata2 TG Nik Aziz,"Tiada istilah berehat dalam perjuangan saya, kerna saya takut Allah akan panggil saya dalam waktu saya rehat.."

Kepada yang sedang atau akan menduduki peperiksaan, bittaufiq wannajah fil imtihan..semoga kalian senantiasa di bawah lembayung rahmat Allah swt..


This entry was posted on 3:44 AM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment