7 Golongan di Bawah Naungan Allah di Akhirat Kelak  

Posted by: ~princess Islam~ in

Assalamualaikum wbt..

Kali ini, besar hati saya untuk berkongsi sebuah hadis Rasulullah saw untuk dijadikan panduan hidup kita. Mungkin hadis ini biasa kita baca atau dengar, namun cuba tanya diri kita sejauh mana kita menghayati, merenungi , dan seterusnya mengamalkannya dalam hidup kita sehari-harian.

Daripada Abu Hurairah daripada Nabi saw, ia bersabda : Tujuh orang yang akan dinanungi akan mereka oleh Allah pada naunganNya pada hari yang tidak ada naungan kecuali naunganNya sahaja iaitu :

1) Imam(pemimpin) yang 'adil
2) Pemuda yang hidup terdidik pada 'ibadat Tuhannya

3) Lelaki yang hatinya bergantung dengan masjid2
4) Dua orang lelaki yang berkasih sayang kerana Allah, berhimpun kedua-duanya keranaNya, dan berpisah keranaNya
5) Lelaki yang meminta kepadanya oleh perempuan yang mempunyai kemuliaan dan kecantikan, maka dia berkata, "bahawa aku takut kepada Allah.."
6) Lelaki yang bersedekah dan menyembunyikan sedekah hingga tiada yang mengetahui oleh tangan kirinya apa yang dibelanjakan tangan kanannya

7) Lelaki yang mengingati Allah dengan ikhlas maka mengalirlah dua matanya kerana menangis..


Komentar dariku : Sama2 muhasabah dan koreksi diri, adakah kita tergolong dalam salah satu dari 7 golongan tersebut?? Mudah-mudahan kita digolongkan dalam salah satu dari golongan tujuh golongan di atas lalu mendapat naunganNya di hari kiamat kela yang mana tiada naungan pun selain naunngaNya..Amin..

This entry was posted on 2:24 AM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment