Kenangan seminggu PBS di SK Mulong 2  

Posted by: ~princess Islam~ in

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah,,aku bersyukur kepadaMu,ya Allah dia atas segala yang nikmat Kau berikan kepadaku..Ampuni diriku seandainya aku terleka dengan nikmat yang Kau berikan ini sama ada aku dalam sedar atau tidak..Astaghfirullahal'azim..Saat dan tika ini, aku tengah berserabut dengan timbunan assignment yang perlu dilunaskan sebgai seorang student..Begitulah sunnah orang belajar..Semoga Allah permudahkan aku untuk menempuh hari-hari yang mendatang..Rabbi yassir wala tu'assir..

Pada posting kali ini, tiada apa yang ingin ku kongsikan..Rasa tidak puas hati meninggalkan blog bersarang saja..Teringin rasanya nak berkongsi serba sedikit pengalamanku menjalani Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) yang mana telah dilaksanakan selama seminggu di Sekolah Kebangsaan Mulong 2, yang mana tempat ibuku mengajar..Mesti ada yang tertanya-tanya, apa itu PBS??Bagi pelajar institut perguruan sepertiku, adalah menjadi suatu kewajipan untukku menjalani PBS selama seminggu setiap semester hinggalah semester ke-4. Pelaksanaan PBS memberi kefahaman awal kepada pelajar IPG tentang alam persekolahan daripada perspektif seorang guru. Dalam erti kata yang mudah, PBS memberi peluang kepada bakal guru untuk menghayati kerjaya seorang guru..=)

Alhamdulillah, selama seminggu di SK Mulong 2, banyak pengalaman yang ku kutip walaupun hanya 5 hari berada di situ. Antara rentetan aktiviti yang kulibatkan ..

Ahad ~ 21 Mac 2010

Hari pertamaku di sekolah tersebut..terus menjalankan tugas,,jaga pendaftaran untuk Pelancaran "Kantin Kering, Tandas Wangi" yang mana dirasmikan oleh Pengarah JPN Negeri Kelantan. Tetamu yang hadir terdiri daripada Guru Besar dan pengetua PPD Kota Bharu, Pegawai PPD seluruh kelantan, dan JPN Kelantan. Sungguh bertuah rasanya dapat berhadapan dengan orang2 besar dan cukup berpengalaman.



Isnin ~ 22 Mac 2010

Ke SK Long Gafar-relief cikgu iring murid-murid yang mewakili sekolah dalam olahraga..Dari pagi sampai tengah hari..Pengalaman yang menarik..=)

Sempat bergambar bersama atlet2 SK Mulong 2..chaiyok2..=)

Bersama PK KO Sk Mulong 2 =) (ibuku la tu..)

Selasa ~ 23 Mac 2010

Aku menghabiskan masaku di sekolah dengan meronda-ronda sekitar sekolah..aku diamanahkan oleh PK1 utk 'relief' kelas bahasa Inggeris bersama sahabatku, Salwana..Sedikit pengalaman menjadi guru ganti ini kuanggap sebagai latihan utkku menjadi bakal guru pda masa hadapan..

Sabar..sorang2 baca..

Pengalaman menjadi seorang "teacher"..

Bersama pelajar2 di pusat sumber..sambil memerhatikan mereka membaca..

Sempat juga bersembang-sembang dengan GB, Pn Marilah..dapat setitip motivasi dari beliau..Gambar kenangan..

Rabu ~ 24 Mac 2010

Hari ni full time relief kelas(b.melayu, b.inggeris, mat) sebab kebanyakan cikgu2 sibuk dengan urusan2 penting..Aku just pantau2 murid-murid buat kerja sekolah di samping membantu mereka..Sangat seronok walaupun agak penat sedikit coz kena control murid2 yang nakal2..=)Cara mudah suh diorang senyap, bagi kertas suh diorang lukis..barulah senyap..Memang kanak-kanak suka melukis..

Kena relief kelas..suh budak2 melukis..=)..sangat tertarik dengan lukisan adik Fauzan..

Bagus2.."semua tulis gapo hok cg tulis..pahni maghi baco dekt cg.."jdi cg bm darjah 1..

Khamis ~ 25 Mac 2010

Hari terakhir ku menjalani PBS di sekolah ni..hari ni la aku banyak menemu bual cikgu2 sebagai kolaborasi utk menyelesaikan tugasanku..Sangat sporting cikgu2 di sini..Tidak la terasa kekok sangat..Ada gak relief kelas Sains darjah 5..Best boleh bermesra dengan murid2..n berkesempatan memantau kelas prasekolah..Waktu aku masuk ke prasekolah Bestari, mereka sedang beratur untuk makan..Sangat comel2,,sangat bersopan dan beretika..mereka telah dididik untuk berakhlak mulia..moga2 dengan usaha guru2 mereka, akan terbentuklah generasi yang produktif dan berkualiti..


Gambar kenangan bersama kak Ira dan adik2 prasekolah..comel2 mereka nie..=)

*Luahan hati kecilku : bukan mudah menjadi seroang guru..seorang guru memerlukan pengorbanan yang tinggi..Bukan hanya mengajar semata-mata,,malah membentuk murid dengan akhlak yang mulia berlandaskan apa yang disyariatkan oleh agama..walaupun sesetengah orang memandang kerjaya guru sebagai "low class",,tapi seorang gurulah yang akan melahirkan golongan2 profesional..aku bangga menjadi seorang guru!sesetengah orang pula menganggap guru kerjaya yg sangt senang..kata mereka,"Alah..senang2 jadi cg la,,balik sekolah pn awal, belajar x susah sangat pun,,elaun pun dapat.."Bagiku,, bukan elaun yg ku harapkan, namun hati ikhlas yang berjuang mendidik anak bangsa..TAKBIR!

Kenangan seminggu di SK Mulong x kan ku lupakan..=)

This entry was posted on 12:12 AM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

4 comments

salam.. Wah! bestnye kamu..
Teringin gak nak jd cikgu.. tapi x berpeluang. hehehe=)
Smga terus sukses sokmo ea.

w'salam wbt..
insyaAllah,,doakan dah ye..
bru 1st year nor..

insyaAllah,,ada peluang jdi cg..kei nor kta nak jdi cg?

hahaha.. inshaAllah kalu ade rezki.
hajatnya lps hbs ngaji ni, nk trus sambungla.. X puah lagi ngaji cni. Best2. Doa2kn nor juga yer=)

insyaAllah..amin..
tu la,,ajat nk smbung ngaji gak,,nak smbung kat um gak la..hehe..=)
pakat jadi anok beranok cikgu la..hee~=)

Post a Comment