Finished!  

Posted by: ~princess Islam~

Travelog Seorang Daie
Karya : Abdul Rahman Mohamed


“Kisah benar liku-liku perjalanan seorang pendakwah guna mencari kekuatan sebagai bekal dalam perjuangan”.

"Aku persembahkan buku ini untuk berkongsi dengan para pembaca di kalangan kaum Muslimin dan Muslimat. Padanya aku coretkan segala pahit manis hidupku sejak kecil, alam persekolahan, menyertai kumpulan samseng sehingga aku mendapat hidayah, bertugas di masjid, difitnah kefahaman wahabi hingga terpaksa dibawa ke mahkamah, jatuh bangun sebagai peniaga dan akhirnya dapat berdiri tegun dengan inayah Allah swt."

“Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian.”
Biar kita susah dahulu agar kita mendapat kesenangan di kenudian hari. Aku harapkan dengan coretan ini segala pengalamanku dijadikan perbandingan dan pengajaran. Aku mahu jelaskan kepada sekalian pembaca dan percayalah kesusahan hidup bukan hukuman, sebaliknya ia adalah ujian untuk mendapatkan yang terbaik. Firman Allah, “Sesungguhnya beserta kesusahan itu ada kesenangan“

p/s : Novel yang sangat bagus untuk sesiapa sahaja yang bergelar daie..

Syabab Musafir Kasih
Karya : Fatimah Syarha Mohd Noordin"Syabab Musafir Kasih" mengisahkan tentang seorang kanak-kanak kecil bernama Syabab yang hidupnya seperti kanak-kanak terbiar kerana kurangnya perhatian daripada seorang ibu tunggal. Syabab anak bongsu dalam keluarganya, mempunyai sifat yang berbeza daripada adik-beradiknya yang lain. Kelincahan Syabab di kampung tempat tinggalnya kadang-kadang mengundang rasa kurang selesa penduduk kampung tersebut.

Banyak ibu bapa yang melarang anak-anak mereka bergaul dengan Syabab kerana anak kecil itu agak nakal dan sentiasa mencetuskan masalah. Seorang jiran bernama Mumtazah yang sanggup memberikan perhatian kepada Syabab seperti adik kandung sendiri. Perhatian yang diberi kadang-kadang melebihi perhatian terhadap adik sendiri sehingga mencetuskan rasa cemburu di hati seorang adik. Walau bagaimanapun, perhatian yang diberi akhirnya membesarkan Syabab dalam suasana Islam.

Syabab membesar menjadi seorang pemuda yang hebat, menjadi salah seorang pejuang Islam di kampung halamannys yang penuh dengan pemuda yang kurang faham tentang Islam. Tanggungjawab Syabab agak besar untuk membimbing pemuda kampungnya ke arah kehidupan yang lebih bermakna termasuk adik-beradiknya sendiri agar mereka tidak terus hanyut dengan kehidupan dunia yang melalaikan.

Memilih Mumtazah yang lebih tua darinya sebagai suri hidup banyak membantu dalam perjuangannya sebagai seorang mujahid. Jika ingin tahu lebih lanjut bagaimana Mumtazah boleh menjadi isterinya sedangkan gadis itu lebih tua darinya, pernah berkahwin dan mempunyai anak, dapatkan novel ini di www.telagabiru.net.my ataupun di kedai-kedai buku terkemuka di kawasan anda.

p/s : Novel yang mengisahkan kehidupan seorang remaja dalam mengharungi liku2 hidup. Sangat menarik!

This entry was posted on 3:19 AM . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment