Zainab al-Ghazali al-Jubaili  

Posted by: ~princess Islam~ in

Tajuk buku : Hari-hari Dalam Hidupku
Penulis :
Zainab al-Ghazali al-Jubaili


SINOPSIS

Zainab al-Ghazali al-Jubaili adalah seorang aktivis Islam yang sanggup berkorban apa sahaja demi mempertahankan kebenaran yang beliau yakini. Beliau adalah ketua jamaah muslimat yang menjadi sayap kepada Ikhwan Muslimin di Mesir.

Pada era pemerintahan Presiden Jamal Abdul Naseer, puluhan ribu, malah ratusan ribuanggota Ikwan Muslimin dipenjara dan diseksa. Zainab al-Ghazali dengan sepenuh kemampuan yang dimilikinya berusaha sedaya upaya meringankan bebanan keluarga mereka yang dipenjarakan..

Rancangan untuk membunuhnya telah dilakukan. Akhirnya beliau ditangkap dan dipenjarakan dan bermulalah siri penyeksaan katasnya. Tetapi Allah telah menyelamatkan beliau. Ketika menghadapi saat-saat penyeksaan di dalam penjara, Presiden Jamal Abdul Naseer telah mengarah agar beliau diseksa dengan penyeksaan yang berat.

" Atas perintah Jamal Abdul Naseer, Presiden Republik Mesir, Zainab al-Ghazali al-Jubaili mestilah diseksa seperti seksaan ke atas orang lelaki."

Beliau dipukul dengan tongkat, cemeti, digantung kaki ke atas, dikurung dengan anjing2 yang ganas, direndam seharian dalam penjara air, dipenjara dengan tikus, dan pelbagai lagi seksaan yang berlaku ke atas dirinya. Namun, beliau tabah mengahadapinya dengan penuh yakin akan janji Allah : " Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baikPelindung.."

Akhirnya beliau keluar daripada penjara pada tahun 1971. Semangat serta keyakinan kepada pertolongan Allah menghadapi segala bentuk penyeksaan menjadikan beliau qudwah kepada generasi pejuang kebenaran sehingga hari Kiamat..

*p/s:best buku nie!!buku dah lama kuar tapi aku baru baca..amat menyayat hati,menusuk kalbu,menyedarkan para pembaca tentang besarnya peranan para pejuang di jalan Allah..kepada para pejuang,jgn lepaskan peluang membaca buku ni..semoga dengan pembacaan kalian,dapat menyuburkan semangat kalian untuk terus berjuang menegakkan panji-panji Islam..insyaAllah..

Renung-renungkanlah.....

Firman Allah dalam Surah Ali Imran ayat 139-140 yang bermaksud :

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. Jika kamu (oada perang Uhud) mendapat luka, maka sesungguhnya kaum (kafir) itu pun (pada Perang Badar) mendapat luak yang serupa. Dan masa (kejadian dan kehancuran) itu, Kami pergilirkan di antara manusia (agar mereka mendapat pelajaran) dan supaya Allah membezakan orang-orang yang beriman (dengan orang-orang kafir) dan supaya sebahagian kamu dijadikanNya (gugur sebagai) syuhada'. Dan Allah tidak menyukai orang-orang zalim."

This entry was posted on 7:44 AM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

1 comments

masya-allah..
kak shah pun baru baca buku ni..
takde lafaz dapat mengambarkan pe tersirat dlm tempoh pembacaan..

i'allah..doakan semoga kita semua jga kuat dlm perjuangan ini..

Post a Comment